Op mijn 23e levensjaar werd ik een spirituele zoeker. Inmiddels had ik mijn HBO-opleiding afgerond en was al geruime tijd aan het werk. “Is dit het nou?” vroeg ik mezelf regelmatig af. Intuïtief wist ik dat er veel meer uit het leven te halen was en dat er sowieso meer is tussen hemel en aarde. Ik was vastbesloten om al het merg uit het Leven te zuigen om het gevoel te krijgen dat ik leefde en er alles aan had gedaan om er een feest van te maken.

Op zoek naar…

Via een toenmalige vriend die nu als Boeddhistisch monnik in India leeft kwam ik in aanraking met Reiki en leerde ik mediteren. Vervolgens bezocht ik regelmatig parabeurzen, volgde cursussen op het gebied van spiritualiteit en nam deel aan seance-avonden. Verder verslond ik talloze boeken die enigszins met spiritualiteit te maken hadden. Ik las alles over de psychologie van Jung en Freud, de antroposofie van Rudolf Steiner was me ook niet meer vreemd, en boeken over gnostiek en metafysica klonken voor mij als muziek in de oren. Uiteraard wist ik alles over sjamanisme, aura’s en chakra’s en was het paranormale voor mij eigenlijk heel normaal. In zo’n 7 jaar tijd stonden er ongeveer 200 titels in mijn boekenkast.

Een Thuiskomen

Net voor mijn 30e levensjaar kwam er een heel bijzonder boek op mijn pad: Een Cursus In Wonderen. De titel alleen al intrigeerde me mateloos. Na het lezen van de inleiding voelde het boek voor mij als een Thuiskomen! Dit was het dus waar ik al die jaren naar op zoek was. Het boek beschreef alle onderwerpen die ik interessant vond: spiritualiteit, filosofie, psychologie, metafysica, gecombineerd als een praktisch doe-boek. Het boek ademde een Liefde en Wijsheid wat ik nog nooit in een ander boek had ervaren. Ik had geen enkel ander boek meer nodig, hier stond alles in wat ik wilde weten en daarom had ik al mijn andere boeken voor een symbolisch bedrag geschonken aan een tweedehands boekwinkeltje zodat anderen van mijn titels konden genieten.

Een Gids naar Huis

Een Cursus In Wonderen beschouw ik tot op de dag van vandaag nog steeds als mijn Gids naar Huis en bijna dagelijks lees en bestudeer ik het boek. Er zit zo’n enorme gelaagdheid in dit werk; elke keer als ik het weer oppak ontvouwt er weer iets nieuws wat ik ervaar als een verrijking van mijn leven. Telkens leest dit kunstwerk als een nieuw boek, en dit heb ik met geen enkel ander boek. Ik moet er wel bij vermelden: in het begin vond ik het wel een uitdaging om door het boek heen te komen, maar dat ervaart iedereen en is ‘normaal’. Vandaar dat er destijds vele studiegroepen waren om je door de Cursus heen te loodsen. Na 20 jaar beschouw ik mezelf nog steeds als student van The Course, zoals dit boek in spirituele kringen wordt genoemd.

Jezus

En wie is de auteur van dit meesterwerk dan? Want dat is namelijk niet vermeld op de kaft van het boek. Misschien klinkt het ongeloofwaardig als ik je nu de auteur bekend ga maken, maar Jezus is de bron van dit prachtige werk. Als je het boek leest, dan weet je dat hij de bron is, omdat hij o.a. ingaat op de betekenis van de kruisiging en een van zijn apostelen bij naam noemt: Judas. Verder corrigeert hij een hoop uitspraken die terug te vinden zijn in de Bijbel en voorziet ze van een betekenis zoals Jezus het heeft bedoeld. Het mooiste van alles vind ik nog wel dat hij het hele egomechanisme bloot legt, en dat stuit op een hoop verzet bij alle studenten van Een Cursus In Wonderen; het ondermijnt namelijk het voortbestaan van het ego, en dat kan als best wel heftig worden ervaren. Menig student heeft dan ook het boek uit woede de hoek in gesmeten, of zelfs ritueel verbrand. Ik weet dat er studenten bij zijn die het boek wel 4 keer hebben aangeschaft…

Het ego en andere illusies

Het boek is zo veelomvattend, dat ik hier slechts enkele elementen kan uitlichten omdat deze blog anders veel te lang wordt. Het boek bevat dus een psychologie dat zijn weerga niet kent; zoals ik al eerder zei, legt het tot in detail uit wat het ego is en hoe het in deze wereld opereert. Ook gaat het uitgebreid in op de metafysica; wat is waar en wat is illusie? En waarom zitten we allemaal in deze schijnbare droom van vergetelheid en afscheiding?

Miracle Workers

Jezus is niet alleen een inspiratiebron voor velen, maar ook een Lichtwerker. In de Cursus roept hij de student op zijn voorbeeld te volgen en een Wonderdoener (Miracle Worker) te worden. De Cursus leidt je in feite hier voor op om Licht & Liefde meer podium te gaan geven in deze wereld. Ook jou heeft hij nodig mooie zuster, en mooie broeder van het Licht! Hoe meer broeders & zusters dat prachtige Licht in hun hart toelaten, hoe meer Licht er zal zijn waardoor er een omslag kan komen in het collectieve bewustzijn hier op aarde.

Een inspiratiebron

Jezus is gedurende mijn hele leven eigenlijk al mijn Gids geweest; als kind was ik al enorm geïntrigeerd door zijn levensverhaal en heb ik vele tranen moeten laten om zijn kruisiging. Ik beschouw Jezus als een oudere broer die ons is voor gegaan, een inspiratiebron waar we een hoop van kunnen leren. Hij is altijd bij me, waar ik ook ga, en dat voelt als een enorme troost in verdrietige tijden, maar ook in tijden wanneer ik me eenzaam voel. Hij kan ook jou troost bieden, als je dat wilt; het enige wat je hoeft te doen, is er om vragen.

Namasté

Pin It on Pinterest