Laat ik deze blog beginnen met een prachtig citaat van de Dalai Lama, een citaat waar ik stil van word: “If every 8-year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation.” Dat is nogal een uitspraak, en dan te bedenken dat wat de Dalai Lama hier stelt, maar een van de vele voordelen zijn van meditatie, dus waarom mediteren we dan niet collectief als het zo veel voordelen heeft?

Een zweverig imago

De reden dat we niet met z’n allen dagelijks mediteren, heeft denk ik te maken met het feit dat meditatie een zweverig imago heeft. We associëren het bijvoorbeeld met Tibetaanse monniken, al dan niet vermengd met wat Yoga. Daarnaast kan er ook nog een lekker wierookje erbij om het sfeertje compleet te maken, waarbij eventueel ook nog mantra’s worden gezongen door een Goeroe met een lange witte baard uit India. Ik geef toe, ik overdrijf hier nu een beetje, maar de meesten onder ons herkennen wel iets van de associaties die ik zojuist heb opgeroepen. Feit is, en ik weet het uit eigen ervaring: meditatie is keihard werken en helemaal NIET zweverig, sterker nog, het is heel erg aards en concreet.

Mindfulness

Sinds dat mindfulness ook de Nederlandse laaglanden heeft veroverd, krijgt meditatie meer voet aan de grond. Steeds meer organisaties zien in dat meditatie en mindfulness een weldaad is voor lichaam en geest. En een rustige en kalme geest is veel productiever dan een gestreste kop dat uit paniek alle kanten op stuitert. Zelfs grote bedrijven en instellingen hebben een heuse afdeling voor mindfulness waar de werknemers ruimte krijgen voor een rustmomentje in de mind. Nog even kort: wat is mindfulness eigenlijk? Leven met volle aandacht, aanwezig zijn in het hier en nu, zonder dat je je laat meeslepen door allerlei gedachten die door je hoofd spoken. Mindfulness is genieten van het NU, zonder enig oordeel.

Wat is meditatie dan?

Voor mij is mediteren inzien dat je gedachten niet de waarheid vertellen over wie jij bent. Als je mediteert, dan kijk je als het ware naar je gedachten, je bent waarnemer van die gedachten die in je denkgeest (mind) komen en gaan, als wolkjes aan de hemel die voorbijdrijven en weer verdwijnen. Door te mediteren leer je om je denken (de eeuwig oordelende aap in je hoofd, ook wel monkey mind genoemd) niet zo serieus te nemen. Je leert om niet mee te gaan in de drama verhalen van die aap maar je in plaats daarvan te verbinden met de liefde en zachtheid die altijd, onveranderlijk, in jou aanwezig is.

Mediteren is niet iets bijzonders, het hoort bij ons. Ieder kind doet het al van nature. Soms zitten ze opeens even voor zich uit te staren… Alhoewel je misschien denkt dat je niet kan mediteren, of dat je niets hebt met mediteren, is het ons niet vreemd. Iedereen kent momenten dat je ineens het gevoel had dat alles klopte, dat alle geuren, kleuren, gevoelens samenvielen. Een moment waarop je volledig in het hier en nu bent; een wondermoment noem ik het wel. Dit soort ervaringen gebeuren bijvoorbeeld als je in de natuur bent of lekker ontspannen in de tuin zit.

En dan nu de 10 voordelen

Meditatie toepassen in je dagelijks leven heeft bewezen voordelen, zo heeft de wetenschap ontdekt. Je gaat toch ook naar de sportschool om je lichaam in vorm te houden? Zie meditatie als het trainen van je denkgeest (mind), het omgaan met je gedachten. Dat klinkt al een stuk minder zweverig, toch? En dan nu mijn top 10 favoriete voordelen van mediteren, en let wel: dit zijn maar enkele van de vele voordelen van meditatie. Dagelijkse meditatie helpt je levenskwaliteit verhogen op allerlei manieren. Het helpt je bij het ontwikkelen van:

1. Zelfvertrouwen

2. Zelfredzaamheid en emotionele veerkracht

3. Innerlijke rust en geduld

4. Acceptatie van jezelf en anderen

5. Focus en concentratie

6. Productiviteit en discipline

7. Compassie voor jezelf en anderen

8. Geluk en dankbaarheid

9. Betekenisvolle relaties

10. Vrijkomen van serieuze en kleine verslavingen

Veel van de bovenstaande dingen gebeuren niet automatisch doordat je mediteert; je moet nog steeds je best doen om je relaties te ontwikkelen of compassie te cultiveren. Een meditatiegewoonte geeft je het gevoel alsof je voortdurend wind mee hebt; alles loopt soepeler en dingen kosten minder moeite. Een regelmatige meditatiegewoonte vormt een vruchtbare bodem onder een geweldig leven zonder drama, dus waar wacht je op?

Namasté

Pin It on Pinterest